thalassa - la televisión del mar

MEDI AMBIENT

Articles

Cetacis. Dofí llistat

Cetacis. Dofí llistat

La característica que millor el diferencia de la resta dels dofins és la seva particular coloració destacada per tres línies negres que parteixen de darrere dels ulls.

 

 

Dofí llistat, Striped  Dolphin, Stenella coeruleoalba

Característiques: El seu cos és allargat, té el musell llarg, i les aletes pectorals són petites i primes amb els extrems en punta. L'aleta dorsal és falcada i té una aleta cabal petita.
El dors és de color gris fosc, amb tonalitats blavoses o més clares, i la zona ventral és d'un color més pàl·lid. La zona dels flancs, la zona lateral, és de color gris clar.
Les característiques que més diferencien al dofí llistat de la resta dels dofins, són les tres línies negres que parteixen de darrere dels ulls. Una arriba fins a la regió anal i separa clarament la part fosca del dors amb la zona més pàl·lida del ventre. Una altra línia arriba fins a la base de l'aleta pectoral i la tercera, va a través de la part mitjana del flanc, passa just per sobre de l'aleta pectoral i arriba fins a la base de l'aleta dorsal.
Els mascles, que són una mica més grans que les femelles, poden aconseguir 2.6 metres de longitud i pesen uns 150 kg.
Distribució: És oceànic i es distribueix en àrees tropicals, subtropicals i temperades, des dels 50° *LN fins als 40° LS.
Comportament: El dofí llistat és gregari, formen grups de 100 a 500 individus, però s'han trobat grups de fins a 2.000 exemplars. Dins dels grups s'han observat subgrups de dofins joves, d'adults i d'adults en aparellament.
És molt actiu, els seus salts arriben de vegades als 7 metres d'altura, salta cap a enrere, fa girs amb la cua i se submergeix de cap per amunt. Nada a gran velocitat mantenint a vegades el seu cos en la superfície durant alguns moments.
Alimentació: La seva dieta està composta principalment per bancs de peixos i cefalòpodes, principalment calamars, encara que també poden alimentar-se d'alguns crustacis decàpodes. Per menjar se submergeix a una profunditat màxima de 200 metres.
Reproducció: Els mascles aconsegueixen la maduresa sexual entre els 9 i 10 anys i les femelles entre els 5 i 6 anys, amb una longitud aproximada d'1,8 o 2 metres. No tenen una època d’aparellament definida, però durant la tardor es minimitza l'activitat.
Les femelles tenen una cria cada 2 o 3 anys, després d'un període de gestació d'un any aproximadament. La lactància s'estén uns 18 mesos després del naixement de la cria, i es calcula que poden ingerir aliment sòlid a partir del tercer mes de vida. Les cries en néixer fan uns 0.90 metres.
Estat de l'espècie: És una espècie protegida per l'Apèndix II a CITES. Els seus principals depredadors són alguna espècie de tauró, les orques, i els homes. Al Mediterrani i a l'Atlàntic Nord són capturats accidentalment en diferents maniobres de pesca. A l'Oceà Índic i al Pacífic Sud, concretament es pesquen accidentalment durant la pesca de la tonyina. I al Pacífic Nord, es cacen algunes grups per al consum humà quan migren al llarg de la costa japonesa.
Identificació: És molt actiu en la superfície però se’l pot confondre amb el dofí de fraser. Per identificar-lo millor cal buscar el seu característic patró de coloració amb les tres línies que parteixen de darrere dels ulls. No acostuma apropar-se als vaixells però quan ho fa segueix el rastre que aquests deixen al mar.

Enllaços relacionats

Descàrregues

0 COMENTARIS

Segueix-nos a...

Facebook Twitter

Bookmark and Share