EL PARE BENET VIÑES I ELS HURACANS

Sobre el reportatge emès el novembre del 2010.
Més d’una persona ha quedat sorpresa al conèixer la història del pare Viñes, el primer home que va ser capaç de pronosticar un huracà quan era a Cuba l’any 1870. Jesuïta, home de ciència i d’esperit, meteoròleg innovador, va ser durant 23 anys director de l’Observatori de l’Havana on va descobrir un clima abrupte que feia molt de mal a persones i propietats i va aconseguir preveure, entendre i avançar-se als huracans en un època amb molt pocs mitjans però amb molta creativitat. Entre el 1870 i el 1893 va pronosticar el pas de 33 ciclons tropicals, més d’un per cada any que va viure a Cuba.
Al poble de Poboleda volen fer-li un museu en la que va ser la seva casa. Entre els vins del Priorat la història ens porta cap al Carib. Quan vam anar a Cuba no sabíem res del pare Vinyes, però allà ens van parlar d’ell amb molta estima i reconeixement i va ser gràcies als cubans que vam descobrir la grandesa d’aquest personatge català. Com tantes vegades viatjant pel món amb el Thalassa descobrim històries i personatges poc coneguts o gairebé oblidats a casa nostra, aquesta és una de les satisfaccions de la nostra feina.

Etiquetes:

Deixa un comentari